Vi gjør vårt ytterste for å gi en så riktig beskrivelse som mulig av produktets tilstand.

Tilstandsvurderingen gjelder hovedsaklig brukte produkter. Nye produkter får tilstanden ny/M(mint)/som ny/uspilt og det opplyses om det er forseglet i plast eller på annen måte.

Vi vurderer både cover og vinyl, og rangerer tilstanden på coveret først, deretter vinylen. Vi vurderer ikke innersleeve, men opplyser om f.eks. evnt. ukorrekte innersleeves der vi har oversikt.
Fett, fingermerker og/eller støv på vinylen er ikke med i vurderingen da dette kan renses/vaskes av.

OBS! Amerikanske vinyl-cover bedømmer vi litt mindre konservativt! Slike cover består for det meste av et tynt stykke uglanset papirprint som er brettet rundt to papp-plater, dermed tåler disse mye mindre enn europeiske cover.

VÅR VURDERING AV COVER:

M (mint)/NY/SOM NY
Slik coveret vil fremstå fra butikk. Det kan være forseglet i plast eller ikke, eller være med eller uten annen type forsegling (feks. sticker sealing).

NM eller M- (near mint eller mint minus)
Coveret har stått i en hylle, men oppfattes fortsatt som tilnærmet strøkent. Det kan feks. ha ørlitt slitasje i hjørnene pga. oppbevaring, men dette oppfattes som absolutt minimalt.

EX (excellent)
Coveret fremstår som meget pent, men kan feks. ha prislapp eller limrester fra tilsvarende.

EX- eller EX– (excellent minus eller excellent minus minus)
Fortsatt et meget pent cover, men kan f.eks. ha en mindre brett eller litt slitasje i hjørner eller langs kanter (shelf wear). Det kan også ved noen tilfeller ha «ring wear», dvs. at det runde «avtrykket» av plata kan være synlig i coveret.

VG+ eller VG++ (very good plus eller very good plus plus)
Et forholdsvis pent cover, men kan feks. ha en brett, hylleslitasje (shelf wear) langs kantene, slitasje i ryggen og kanskje et navnetrekk (navnelapp/label eller at tidligere eier har skrevet navn), eller feks. litt falming langs kantene, liten rift ved åpningen eller en liten fuktskade som har resultert i ulik fargesjattering (gulning).

VG (very good)
Cover med denne graderingen har de mest vanlige slitasjetrekkene, som feks. overflateslitasje eller hylleslitasje utover det du finner i kategorien «VG+». Allikevel i et begrenset omfang. Kan også ha fuktskade eller annen form for gulning/falming, da i litt større omfang enn «VG+».

VG- eller VG– (very good minus eller very good minus minus)
Nærme «VG» ellers, men en av slitasjene er litt mer omfattende, som feks. større rift, større brett, mer hylleslitasje, riveskade etter prislapp, skriblerier fra tidligere eier, eller liknende. Kan også ha fuktskade eller annen form for gulning/familng, da i større omfang enn «VG+» og «VG».

G+ (good plus)
Coveret er slitt og dette synes på de fleste områder (overflate/kanter/rygg/hjørner etc.). Cover med denne graderingen kan også være pene, men med større riveskader, f.eks. der framsiden av coveret er meget pen, mens det er en større riveskade bakpå der deler av coveret mangler. Kan også ha fuktskader og gulning/falming i større omfang enn «VG» og «VG-«.

Vi bruker sjelden eller aldri gradering M- (mint minus), da vi mener det stort sett er minimale forskjeller mellom det og EX (excellent).

Cover med grad G (good), G- (good minus) og F (fair) har vi kun i nettbutikken når vinylen er sjelden/ettertraktet.

VÅR VURDERING AV VINYL:

M (mint)/NY/SOM NY
Vinylen fremstår som blank og uspilt slik man ville forvente den direkte fra butikk/produsent. Den er ofte statisk, slik at den oppleves å «sitte fast» i innersleeve når den tas ut.

NM eller M- (near mint eller mint minus)
Som «M», men spilt eller tatt ut av cover et par ganger. Plata kan derfor ha et par mikroskopisk tynne overflateriper etter å ha bli tatt inn og ut av innersleeve. Disse skal normalt ikke høres, men de samler støv som alt annet, så vi anbefaler en rens.

EX (excellent)
Typisk spilt noen få ganger. Har noen flere mikroskopiske overflateriper etter å ha blitt tatt inn og ut av innersleeve i forhold til «NM». Disse skal normalt ikke høres, men siden de samler støv på lik linje med sporene, så anbefaler vi en rens. Blankheten kan også være noe redusert i forhold til en helt ny vinyl.

EX- eller EX– (excellent minus eller excellent minus minus)
Som «EX», men kan ha en «hairpin» (ripe med bredde som et hårstrå). Om denne vil påvirke avspilling kommer litt an på flere faktorer, bl.a. hvor dypt den går, hvor dypt lydsporet er presset og hvordan platespilleren er stilt inn. Har generelt også noe mer mikroskopiske overflateriper enn «EX». Vi anbefaler en rens.

VG+ eller VG++ (very good plus eller very good plus plus)
«Ny finish» er borte, dvs. at plata ikke er blank lenger. Kan ha et par «hairpins» og ellers overflateriper, slik at lytteopplevelsen kan innebære noe knitring/spraking («peiskos») og knepp. Vi anbefaler rens for optimal lytteopplevelse, men mest sannsynlig blir du ikke kvitt all overflatestøy.

VG (very good)
Gir en lytteopplevelse uten å hakke, men du må regne med å få med en del «peiskos» og knepp. Vi anbefaler en rens for best mulig lytteopplevelse, men du blir nok ikke bli kvitt overflatestøyen, gitt.

Vi bruker sjelden eller aldri gradering M- (mint minus), da vi mener det stort sett er minimale forskjeller mellom det og EX (excellent).

Vinyl med grad VG- (very good minus), G (good), G- (good minus) og F (fair) har vi kun i nettbutikken når den er sjelden/ettertraktet eller av annen grunn aktuell. Vinyl med disse graderingene kan innebære hakk og riper med større eller mindre påvirkning på avspilling.

Du vil i noen tilfeller finne vurderinger som feks. EX(-), VG++, VG(+), VG(-), VG– eller G++, og dette er bare i tilfeller der vi er litt ekstra petimetere.

Har du spørsmål eller andre tilbakemeldinger, ser vi frem til å høre fra deg!

Send oss en mail på

musikkpaanett@gmail.com